Forberedelserne til Bryce Canyon 100 Miles


Beslutningen

I princippet har min træning til mit første 100 mile løb stået på i ca. 3 år. Og så alligevel ikke – for det har aldrig været mit mål at skulle løbe så langt. Mit oprindelige mål da jeg skiftede MTB-træningen ud med trailløb, var egentlig et “almindeligt” (trail-)marathon. Det gik godt og derefter blev det pludselig 50 km der var målet – og derefter 50 miles. De 50 miles skulle have været Hammer Trail 50 miles i 2013, men jeg måtte udgå med en skade efter ca. 21 km, så istedet blev det Swiss Alpine K78 et par måneder senere. Efter ca. 76 km, hvor jeg var tæt på mål, besluttede jeg mig i min “glædesrus” over at have gennemført, at næste mål skulle være 100 miles.

Når man har besluttet distancen, så skal man jo så til at finde ud af hvilket løb det skulle være. I Danmark vælter det ikke ligefrem med 100 miles trailløb, og i sommeren 2013 var der stort set kun Hammer Trail der kunne byde på dette. Sidenhen er der også kommet et 100 miles løb i Thy – Thy Ultra Trail som Simon Grimstrup bl.a. er medarrangør på. Et par ting var jeg sikre på hvad angår sådan et løb – kravene til mit første 100 miles løb skulle være at det var fantastisk naturoplevelse, ikke et “runde-løb” og så skulle det være omkring sommeren 2014.
Vi havde i familien i forvejen overvejet en campertur i USA i sommeren 2014, så jeg søgte lidt efter 100 miles løb i USA (bl.a. på denne her liste: http://www.run100s.com/ultra.htm), og der dukkede Bryce Canyon 100 Miles op. Det passede fantastisk med det tidspunkt vi gerne ville rejse på, og da løbet foregår lige udenfor nationalparken Bryce Canyon, var det et perfekt sted i forhold til at familien også skulle have noget ud af de ca. 3 dage som jeg ville være mere eller mindre fraværende. Tilmeldingen blev foretaget i efteråret 2013 og jeg havde nu et nyt mål at træne imod.

Hvordan optimeres træningen på den lange bane?

Når man som jeg, har både en fantastisk familie man gerne vil være sammen med, og samtidig et ret spændende og meget tidskrævende arbejde, kan det være en udfordring at få sin træning indpasset i sådan en hverdag. For at få det optimale ud af min træning, søgte jeg efter en træner som kunne vejlede mig ifht. til træningen, og samtidig også holde mig lidt til ilden på de tidspunkter hvor træningen måske blev lidt for sur.
Man kan spørge sig selv om ikke det er spild af penge at betale for noget som man kan læse sig til i diverse bøger, eller finde gratis på nettet (der ligger flere 100 miles træningsprogrammer på nettet), men disse programmer tilpasser sig ikke løbende til den træning man får gennemført – hvadenten man træner mere eller mindre end det der står i programmet. Desuden mener jeg at omkostningen ved denne form for træning udgør en forholdvis lille udgift sammenlignet med hvad det samlede “100 miles projekt” reelt koster. Jeg søgte på nettet efter en online træner, og fandt Championseverywhere.com.
Der er mange der tilbyder online træning/coaching, men det jeg fandt interessant her var, at de benyttede sig af principper og teorier fra Lydiard og Livingstone, samt at det træningsprogram som de udarbejder, hele tiden justeres efter hvad man får trænet. Desuden er træningsprogrammet opdelt efter en række prioriteter – dvs. på min ugentlige træningsplan kan jeg se hvad formålet med ugens træning er, hvilke træninger der er vigtige, og hvilke der er “ekstra” hvis tiden og kroppen tillader det. Det passede perfekt ind i min hverdag, for det er sjældent at jeg ved hvad ugen bringer i forhold til arbejdsindsats, og dermed også mulighed for træning.
Eksempel på træningsplanen hvor der er taget hensyn til Red Bull Crossways og Hammer Trail 50 miles (sidste lange "træningsløb" inden raceday)

Eksempel på træningsplanen hvor der er taget hensyn til Red Bull Crossways og Hammer Trail 50 miles (sidste lange “træningsløb” inden raceday)

Det viste sig så at det faktisk var en dansker jeg fik som træner – og han endda oprindeligt kom fra Silkeborg…verden er ikke særlig stor… René Borg lagde hovedlinierne i mit træningsprogram ca. 6 måneder før løbet, og modsat hvad man måske skulle tro, så er det ikke kvantiteten, men kvaliteten af træningen der er vigtig. Jeg var jo egentlig opsat på at få så mange km i bogen som muligt, og havde eksempelvis planlagt at løbe 45 km til Fussingø Trail i slutningen af december, men hans anbefaling var at nøjes med 30 km, for at jeg også havde tilstrækkeligt med overskud til resten af ugens træning – altså kvalitet fremfor kvantitet.
Min samlede ugentlige træningsmængde kom sjældent over 60 km, undtagen de uger hvor vi havde lagt specifikke løb ind. Jeg ville gerne løbe VUMB, Thy Trail Marathon og Hammer Trail 50 miles, og så havde jeg også en plan om en rutevisning på den lange rute til Montane Lakeland 50 DK – Julsø Ultra (54 km). Ved at putte disse ind i træningsprogrammet, fik Rene optimeret resten af træningen til at passe med disse. Dermed var jeg var tilstrækkeligt restitueret til både disse løb, og til selve 100 mile løbet.

Træningen i hverdagen

Jeg har fokuseret meget på at undgå at træne før unerne er puttet, så langt hovedparten af min træning har været om aftenen eller tidlig morgen i weekenderne. Den form for træning har sikkert også givet mig nogle fordele til løbet, da jeg netop har trænet meget på “ubekvemme” tidspunkter, og dermed kommet lidt ud af min “trænings-komfortzone”. Det er jo ikke så svært at motivere sig til en løbetur kl 16.00, men derimod kan det være sværere at komme i skoene og ud i skoven kl 21.30 for at løbe intervaller efter et forældremøde på skolen 🙂

Montane Lakeland 50 DK rutevisning  - april 2014

Montane Lakeland 50 DK rutevisning – april 2014 med start foran vores sponsor

En ting jeg har brugt meget i den forbindelse, er at sørge for at løbe sammen med andre. Her har jeg brugt Facebook både til at slå en løbetur op, men også koble mig på andres løbeture. Een af grundstenene i René træningsprogram, er at løbe “langsomt” (dvs. for mit vedkommende omkring 6.45-7.30 min/km) og træne kroppens evne til at fedtforbrænde. Når man som jeg, har lidt svært ved at “beherske” sig i skoven, og bare gerne vil slå sin tidligere tid rundt om søen, så giver de sociale løb også den fordel, at der er flere til at holde tempoet. Ved eksempelvis at slå et morgenløb op på Facebook til en tidlig lørdag morgen, giver det både en motivationsfaktor når man ligger der i den varme seng kl. 6.30 og en træningsfaktor når man et afsted og skal sørge for at holde det tempo som man selv har meldt ud 😉
Samlet set har min træning typisk ligget på mellem 6-8 timer om ugen (undtaget uger med konkurrencer) med 100% løb på stier. Een af årsagerne til at det kan lade sig gøre på så “lidt” tid, er bl.a. at vi i Ry har stierne, bakkerne og skovene lige udenfor døren.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *